neděle 2. listopadu 2014

Vraní dívka

Název: Slabost Victorie Bergmanové - Vraní dívka
Autor: Erik Axl Sund
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s.
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 328









Celkové hodnocení: *****


Tato knížka dostala do vínku nálepku světový bestseller a upozornění na obálce "jen pro silné povahy". Je opravdu tak kontroverzní, tak výjimečná, že si toto označení zaslouží, nebo je to jen laciný trik, jak prodat co nejvíc výtisků?

"Chlapec měl na pažích i po celém těle snad sto skvrn tvrdších než tkáň, která je obklopovala, což znamenalo, že byl za svého života vystaven ohromnému počtu ran. Podle vpadlých kloubů se dalo předpokládat, že rány nejen dostával, ale i uštědřoval.
Až dosud bylo všechno jasné.
Na zádech mumifikovaného chlapce se však rovněž nacházel velký počet hlubokých ran, jakoby způsobených bičem. Ivo Andrić si zkusil v duchu představit, co se stalo. Chlapec bojoval o život, a když už dál nemohl, někdo ho začal bičovat. Věděl, že na předměstích obydlených přistěhovalci se pořádají zakázané psí zápasy. Tady mohlo jít o něco podobného, ale s jedním zásadním rozdílem: o svůj život tu nebojovali psi, ale chlapci. 
Nebo aspoň jeden z nich byl chlapec.
Kdo byl jeho protivníkem, o tom se dalo spekulovat.
A pak tu byla ještě ta skutečnost, že nezemřel, když podle všeho už dávno zemřít měl. "

Příběh se točí kolem života dvou žen. Jeanette Kihlbergové - stokholmské vyšetřovatelky, která řeší nejen vraždu malého chlapce, ale i nevydařené manželství. Její manžel Åke je neúspěšný umělec, kterého "objeví" půvabná Alexandra Kowalska. Åke okouzlený šarmem a penězi krásné galeristky velice rychle zapomene na syna i na manželku, která ho po celá léta podporovala.

Druhou hlavní postavou je Sofie Zettlerlundová, známá psycholožka, která pomáhá s problémy nejen slavným osobnostem, ale i dětským vojákům a obětem války. Sofie také nemá dvakrát šťastný soukromý život.  Její přítel Lars Magnus nestojí o vážný vztah, natož o děti. Má to svůj důvod a když Sofie zjistí pravdu, rázně všechno ukončí. S Jeanette se setkává při vyšetřování hlavního podezřelého v případu mrtvého chlapce.Obě ženy se spřátelí a společně se snaží přijít na to, kdo vraždil. Tedy... alespoň zpočátku ....

Kniha nejdřív působí zmateně. Autoři bez varování střídají časy, osoby i místa. Postupně však začne do sebe všechno zapadat. Celou knihou navíc jako zlý duch prostupuje postava Victorie Bergmanové - ženy, kterou otec jako malou zneužíval a tato skutečnost ovlivnila a zkreslila její vnímání okolního světa. Typická severská přímočarost v této knize balancuje na hranici snesitelnosti. Podrobné a chladně přesné popisy hrůzných činů slabším povahám mohou opravdu dělat zle.

Vzhledem k tomu, že sama mám malé děti, nečetla se mi kniha moc lehce. První  mě zaujala neobvyklá obálka, na které je upravený obrázek švédského malíře Carla Larssona. Dokonale vystihuje děj knihy. Nevinná scéna z dětského pokoje na švédském venkově je přetvořena pokřiveným zrcadlem nemocné mysli na něco opravdu zvrhlého. Při čtení sem si připadala jak na houpačce. Chvílemi jsem Vraní dívku omlouvala, jako oběť nepříznivých okolností, chvílemi ji odsuzovala za její chování a činy. Je to silné dílo na velice kontroverzní téma a autoři se ho zhostili opravdu bravurně. Nezbývá než doufat, že pokračování bude stejně dobré, ne-li lepší.

Jako bonus přikládám videoupoutávku.




O autorech:

Jméno Erik Axl Sund skrývá švédskou dvojici autorů Jerker Eriksson (*1974) a Håkan Axlander Sundquist (*1965). Håkan je výtvarníkem, hudebníkem a zvukařem, Jerker producentem Håkanovy elektopunkové skupiny I love you baby!, s níž podnikli turné po Ukrajině, Rusku, Bělorusku a Polsku. Vraní dívka je první část trilogie nazvané Slabost Victorie Bergmanové s podtitulem Vraždy a psychoterapie. Je to jejich literární prvotina, které v roce 2012 udělila Švédská akademie autorů krimi zvláštní cenu za "hypnoticky fascinující psychoanalýzu zpracovanou formou kriminálního románu".


4 komentáře:

  1. Práve kvôli tej nálepke kontroverznosti som sa do knihy stále nepustila. Surové scény mi nerobia problém, ale i tak to nie je niečo, čo by som chcela čítať často. No dvojica autorov bude v štvrtok v Brne a ja by som si chcela ísť dať podpísať ich druhú knihu, takže sa do toho asi konečne pustím. Psychologické krimi mám rada, tak som skutočne zvedavá, ako ma zaujme táto prvotina.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě právě celkem mile překvapili :-) Ve čtvrtek se do Brna bohužel nedostanu, a tak budu muset doufat, že přijedou na křest třetího dílu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nemuzu se dockaaaat az se na to vrhnu :)

    OdpovědětVymazat