čtvrtek 27. listopadu 2014

Netopýr

Název: Netopýr
Autor: Jo Nesbø
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2013
Počet stránek: 388











Celkové hodnocení: *****


Jo Nesbø. Král severských detektivek, nesčetněkrát opěvovaný autor světových bestselerů. Ve chvíli, kdy vychází jeho nová kniha Přízrak jsem se rozhodla začít pěkně od začátku a sáhla jsem po prvním z případů Harryho Holea, Netopýrovi.

Příběh se odehrává v Austrálii. Do Sydney přijíždí norský detektiv, aby vyšetřil vraždu svojí krajanky Inger Holterové.  Na starost si ho bere místní policista Andrew, rodilý Austrálec a bývalý boxer. Lehce Harrymu komolí jeho příjmení a oslovuje ho jako Harry Holy (svatý). Harry se s Andrewem skamarádí a společně pátrají po vrahovi mladé norky. 

"Dovol mi, Harry, abych se s tebou podělil o trochu zkušeností. Přes dvacet let mluvím s lidmi, kteří mají různé důvody lhát nebo mluvit pravdu. Vinní i nevinní, vrahové a pasáci, uzlíčky nervů a flegmatici, modrooká neviňátka, zjizvení padouši, sociopati, psychopati, filantropové..."
Andrew hledal další příklady.
"Pochopil jsem smysl, Andrewe."
"... indiáni a běloši. Všichni vykládali svoje příběhy s jediným cílem - aby jim člověk uvěřil. A víš, co jsem se naučil?"
"Že se nedá poznat,kdo lže a kdo ne?"
"Přesně tak, Harry!" Andrew ožil. "V tradiční krimiliteratuře má každý detektiv, který je hoden tohoto označení, neomylný nos na situace, v nichž lidé lžou. Blbost! Lidská povaha je jako velký a nepřehledný les, v němž nikomu není dáno se úplně vyznat. Dokonce ani matka nezná nejniternější tajemství svého dítěte."

Hlavním podezřelým z vraždy je Evans White. Dealer drog, násilník a bývalý přítel zavražděné. Při pátrání a obstarávání důkazů Harry potkává další postavy Ingeřina příběhu. Její kolegyni z baru, půvabnou zrzavou Švédku Birgitu, homosexuálního herce a transvestitu Otta, Austrálce a Andrewova chráněnce mladého boxera Toowoombu,  šlapku a feťačku Sandru. Vyšetřování postupuje úspěšně, ale Harry má neustále pocti, jak by mu něco unikalo. Když pak začne mrtvol přibývat, je jasné, že nic není jak se zdá. Zvládne bývalý alkoholik náročné vyšetřování? Zůstane Harry s Birgitou, nebo jejich románek skončí společně s případem?

Celkově se mi kniha četla velmi příjemně. Rozjezd byl sice pomalejší, ale ke konci měl příběh u celkem pěkný spád. Vcelku mile mě překvapilo, že v knize není až tolik drastických scén, jak jsem se obávala. Jistá dávka násilí zde sice je, ale oproti takové Vraní dívce je Netopýr procházka růžovým sadem. Co mi však nejvíc chybělo, byla typická severská přímost. Neustálé filozofování a různé domorodé příběhy mi místy až vadily. Sice v nich byla jistá poezie a obsahovaly i pár vodítek k vyřešení případu, ale na můj vkus jich bylo až příliš. Taky mi přišlo lehce neskutečné, že po pár dnech známosti je drsňák Harry ochotný vykládat Birgitě prakticky všechno o své temné minulosti.V textu jsou také používány anglické věty. Naštěstí pro neagličtináře jsou na konci knihy vypsány s překladem do češtiny.

Netopýr mě nijak zvlášť nenadchl, ale ani neurazil. Postava Harryho Holea se mi líbila. Provokatér, hospodský rváč s temnou minulostí a špatným svědomím, ale taky citlivý chlap a velice schopný kriminalista. A tak snad proto dám Nesbemu další šanci mě ohromit svým vypravěčským uměním. Zatím z něj mám spíš smíšené pocity. 

V knize je zmiňovaná píseň Where The Wild Roses od Nicka Caveho a Kylie Minogue. Nic bych za to nedala, že právě Kylie inspirovala Jo Nesba při psaní postavy půvabné Birgity. Pokud chcete vědět, o čem se v písničce zpívá a nevěříte svojí angličtině, pak videoklip s českými titulky najdete  ZDE.




O autorovi

Jo Nesbø má narozeniny 29. března a příští rok oslaví 55 let. Narodil se v Oslu. Jeho maminka byla knihovnice, tatínek byl vášnivým čtenářem a vypravěčem. Má dva bratry. V mládí hrál fotbal, chtěl se stát profesionálem. Po vážném zranění se však musel svých snů vzdát a začít pracovat na svém vzdělání. Vystudoval ekonomii a stal se z něj burzovní makléř a finanční analytik. Po večerech se věnoval hře na kytaru a skládání písní. S bratrem Knutem založil dokonce vlastní skupinu - Di Derre (pokud si chcete poslechnout jak Jo Nesbø hraje a zpívá můžete ZDE ) . Po roce 1997 se začal věnovat psaní románů naplno. Svoji spisovatelskou dráhu odstartoval knihou Netopýr. K dnešním dni mají příběhy Harryho Holea celkem 9 pokračování. Na svém kontě má i několik knih pro děti.

4 komentáře:

  1. Pořád slýchám, že tahle Nesbovka je nejslabší :) Takže se na ni moc nechystám. Tedy Nesbovi už bude 55? Tipla bych mu tak 40 :D

    OdpovědětVymazat
  2. No ja slysela, ze nejlepsi je Snehulak. V tom Netopyrovy mi prislo, ze chtel predstavit Harryho. Aspon pak ctenar vi, proc tolik pije. No taky jsem myslela, ze je mladsi :-D I celkem slusne zpiva. I kdyz ta Norstina mi prijde takova legracni :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Přečetla jsem v angličtině, takže velký výkon, a asi i proto se mi to Netopýr vcelku líbil. Teda až na některé drobnosti typu pavouka, který v domácností chytá mysi. Scény v akváriu super. Z celé série mě nejvíc nadchla Červenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mě zas ohromilo, když jsem si pustila ten klip. Takhle přesně jsem si představovala Birgitu :-) Uvidím, určitě ještě zkusím nějakou. Netopýr byl první, tak třeba se časem zlepšil ;-)

      Vymazat