Mimo čtení knih je mojí největší vášní vaření. Rozhodla jsem se tyto dvě činnosti propojit a tak se zrodila tato nepravidelná rubrika. Budu zde pro Vás zkoušet vařit jídla, která jsou v knihách popisována a uvidíme, jak si povedu.
Začneme klasikou. Kája Mařík. Kdo by ho neznal. Vzor všech cností, milé dítě s roztomilými hláškami. Zvlášť jedna, týkající se jídla, mi utkvěla v paměti. "Ty nejlepší věci spadnou do ledvin a ty obyčejné do žaludku". A právě rozpíčky bylo jedno z jídel, které pravidelně končilo v Kájových ledvinách.
"A aby smutku nebylo konce, řekl tatínek: "Maminko, dnes dostane Kája k obědu jen malý kousíček rozpíčku!"
Rozpíčky! Dnes mají rozpíčky! Ty jsou ještě lepší než "čikuláda". Maminka do nich dává trnková povidla, říká, "u nás to tak dělají". Křupou jak lískové oříšky. Kája dostal vždycky dva. Byly veliké jako točenice, ale on je oba zmohl.
Dnes tatínek řekl: "Dostane jen malý kousek!"
S tatínkem nejsou žerty, to je jisté. A maminka bez tatínka nic neudělá, to ví dávno.
Třeba by si ráda poslední sousto od úst utrhla a dala, když řekne tatínek:"Nedáš, maminko!" nedá.
"To jsem mohl raději v té škole zůstat," myslil si Kája. "A ona to přece nebude jen legrace. Škola není les, ani hájovna!" řekl strýček hajný.
Kája se nadvakrát zakousnuv do kousku rozpíčku, umiňoval si, že už víckrát ze školy neuteče."
A co že jsou ty rozpíčky vlastně zač? Jedná se o sladké plněné taštičky z kynutého těsta. Na internetu jsem našla několik variant. Lišily se pouze v náplních.
Recept
500 g hl. mouky
70 g rozpuštěného másla
250 ml vlažného mléka
20 g droždí (nebo 2 lžičky sušeného)
70 g cukru
1 ks vejce (+1 na potření)
špetka soli
Náplň:
povidla, marmeláda, ořechová nebo maková náplň
Postup:
Z ingrediencí vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme cca. 2 hodiny v teple kynout, až těsto zdvojnásobí objem. Vykynuté těsto rozválíme. Vykrajujeme kolečka, plníme a tvarujeme kapsičky. Já použila makovou náplň (umletý mák jsem povařila v mléce na hustou kaši, přidala rozinky namočené v rumu, povidla a dosladila cukrem). Na plechu necháme ještě 20 minut dokynout. Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C 10-15 minut do zlatova. Ještě horké sypeme cukrem se skořicí (já sypala jen cukrem, děti nemají skořici moc v lásce).
O autorce
F. Háj nebo též Felix Háj byl literární pseudonym spisovatelky Marie Wagnerové, roz. Černé (*27.5.1887, +25.7.1934) píšící zejména idylické romány a románové cykly pro mládež.
Pocházela z rodiny ředitele obecné školy. Vystudovala učitelský ústav v Českých Budějovicích. Po maturitě se vrátila do rodného Mníšku, kde se provdala a působila jako varhanice a učitelka hudby. Její muž byl odveden na vojnu. Po jeho návratu se rozvedli. Až do konce života pracovala jako hospodyně na faře.
Hlavní dílo autorky představuje cyklus o Kájovi Maříkovi a cyklus o řídících Márince. Přestože po svých prvních úspěších napsala mnoho dalších děl, žádné z nich nevyvolalo takové reakce a emoce a žádné z nich se nezapsalo do srdcí čtenářů jako tyto.
Mám hlad. :D
OdpovědětVymazatDondi broučku, mám tu mísu rozpíčků ;-) :-D
VymazatNež bych se tam dostala, tak už by to bylo sežraný :D
VymazatRozpíčky vypadají krásně, hned bych si jeden dala :-) Pokud by ses chtěla inspirovat i jinými recepty, budu ráda, když koukneš ke mě :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz
OdpovědětVymazatTvůj blog znám a sem tam tam taky zabrousím O:-) Tahle rubrika vznikla spíš kvůli tomu, že se mi kolikrát stalo, že jsem četla knížku a sbíhaly se mi sliny nad popisem různých jídel. Někteří spisovatelé jsou na tohle vyloženě experti :-D
VymazatTak tohle určitě vyzkouším. Díky za úžasný recept a milé knižní povídání :)
OdpovědětVymazatNení zač. Snad budou chutnat, u nás se po nich zaprášilo ;-)
VymazatMoc pěkný článek! Káju Maříka mám od dětství ráda, i teď v dospělosti si ho ráda přečtu a vždy mě zajímalo, jak vypadají rozpíčky, které on měl tak rád:-) Děkuji za příjemná závan z dětství :-)
OdpovědětVymazatTaky jsem ho kdysi dávno četla a když jsem náhodou narazila na ten recept, nedalo mi to a musela jsem ho vyzkoušet :-) Bylo moc hezké dát tu hromádku na stůl, koukat jak si moje děti nacpávají bříška a vykládat jim o Kájovi Maříkovi, kterému šlo dobré jídlo rovnou do ledvin :-) To pak bylo otázek :-D
Vymazatsuper nápad na rubriku, těším se na další příspěvky :)
OdpovědětVymazatDěkuji :-)
VymazatZa tenhle recept děkuju. Už ho mám přepsaný, a co nejdřív jej vyzkouším. :-)
OdpovědětVymazatnení zač :-) Pak nezapomeňte napsat jak chutnaly ;-)
VymazatJé, Kája Mařík, první knižní série, co jsem kdy četla a nemohla jsem si přát lepší. Opravdu skvělá knížka , která na mě měla velký vliv :) A rozpíčky vypadají opravdu dobře :)
OdpovědětVymazatNikol (readeatandlive.blogspot.cz)
Jo, Kája byl i moje srdcovka ;-)
VymazatDneska jsem u našich sáhla po letech po Kajovi☺ No a teď googlim rozpicky, klasika☺
OdpovědětVymazatNjn, ty jsou rovnou do ledvin ;-)
Vymazat