čtvrtek 28. srpna 2014

Game

Název:  Game
Autor: Anders de la Motte
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s.
Rok vydání: 2013
Počet stránek: 360









Celkové hodnocení: *****


Bývalý policista, poté šéf ochranky jedné z největších IT firem, který pracuje momentálně jako mezinárodní konzultant bezpečnostních služeb. To vše a spisovatel k tomu je Anders de la Motte, autor napínavé trilogie Game, Buzz a Bubble. A o čem to vlastně je?

Třicetiletý Henrik Pettersson, přezdívaný HP, je tak trochu lúzr, kterému se líbí pozornost davu a rád se předvádí. Když jede stockholmskou podzemkou z flámu domů objeví na vedlejším sedadle zapomenutý telefon. Dotykový display, žádná konkrétní značka, jen číslo 128 na zadní straně. Už se těší jak tu moderní hračičku zpeněží, když vtom se na display objeví nápis "Wanna play a game?" HP nejdřív výzvu ignoruje. Když ho však přístroj osloví jménem, myslí si, že jde o hloupý vtip některého jeho kamaráda a tak si řekne - proč ne, dobrý způsob jak si ukrátit cestu metrem a přijme úkol, který mu hra dá. Za jeho splnění dostane finanční odměnu a zpřístupní se mu herní profil, kde je natočená celá jeho akce na videu. Adrenalinový zážitek ze hry ještě umocní okruh fanoušků, kteří mu posílají obdivné a pochvalné komentáře. HP je do hry lapen jak můra do plamene svíčky.

Pravidla hry jsou jednoduchá. Nikomu o hře neříkat, plnit svěřené úkoly a brát za ně odměny. Když však v průběhu jedné mise málem připraví o život svoji sestru Rebeccu, která pracuje u vládní ochranky, a HP je zatčen, vyleká se a vše policii i sestře prozradí. Netuší, že policisté jsou součástí hry a byl to pouhý test, jestli v krizové situaci neztratí hlavu a neporuší pravidla. Henrik je ze hry vyloučen. Od pořadatele hry je několikrát důrazně varován, aby o hře s nikým dalším nemluvil. HP to však psychicky nezvládá a chybí mu adrenalin ze hry a chce se vrátit. Usmyslí si, že když pořadatele přesvědčí, že je je schopný se nabourat do jeho sítě, bude ho muset vzít do hry zpátky. Poprosí tedy svého kamaráda Mangeho, který konvertoval k islámu a říká si Faruk a je odborníkem na PC, aby mu pomohl. Vysvětlí mu, do čeho se zapletl. Mange ho seznámí s Rehymanem, expertem na zabezpečovací systémy, který mu pomůže dostat se do jedné z počítačových centrál hry. Vrátí se HP do hry? Překazí další útok na vládní kolonu v které bude i jeho sestra, nebo bude pro něj hra důležitější než rodina?

Kniha byla hodně napínavá, měla spád. Příběh Henrika a hry ještě protíná temná minulost jeho sestry Rebeccy a doplňuje tak celkový obrázek, který jsem si o HP udělala.  Do poslední chvíle nebylo jasné, kdo za celou hrou stojí. Jediné, co mi vadilo, byly anglické výrazy a věty v českém textu. Možná tak chtěl autor umocnit pocit hráčského prostředí, mě to ve čtení spíš rušilo.  Každopádně jsem zvědavá, o čem bude další díl, určitě si ho nenechám ujít.

Jako bonus přikládám videoupoutávku.


3 komentáře:

  1. No já jsem zvědavá jak to bude dál, tak se těším až se vrátí další díly ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říct, že každý díl byl trochu jiný a bavily mě všechny! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já si na ně ještě budu muset chvilku počkat. Teď se KONEČNĚ pouštím do tak trochu šílených tak jsem si na tebe vzpomněla ;-)

      Vymazat