neděle 15. června 2014

Muž jménem Ove

Název: Muž jménem Ove
Autor: Frederik Backman
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 325









Celkové hodnocení: *****




Už jsem byla unavená z vší té erotiky, vražd a násilí, a tak jsem chtěla zkusit zase něco jiného. A co může být tematicky odlišnější než kniha o starém mrzutém chlapovi? 

Ove je starý, zamlký a věčně naštvaný muž, který je čerstvě v důchodu. Před nedávnem mu zemřela žena a lidi soudí zásadně podle toho, jaké mají auto. Pokud nemají saaba, jsou to ignoranti. Ve skutečnosti si však Ove připadá opuštěný a nepotřebný, a velice důkladně a pečlivě plánuje sebevraždu. Ta by se mu možná i povedla, kdyby mu cestu nezkřížila paličatá těhotná sousedka co neumí řídit, její bláznivý manžel a jejich dvě dcerušky. A tak se začíná kolotoč různých událostí, kdy se Ove snaží zprovodit se ze světa a pokaždé se stane něco nebo někdo, co mu jeho plány postaví na hlavu - starý vypelichaný toulavý kocour, obtloustlý ajťák, zamilovaný puberťák, neodbytná reportérka... Postupně rozkrýváme Oveho osud. Čím nebo spíš kým vlastně byl a proč je takový jaký je.

Frederik Backman se narodil roku 1981 a pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Muž jménem Ove napsal v roce 2012 a je to jeho v pořadí druhá kniha ze tří (první byla Vše, co můj syn potřebuje vědět o světě a třetí, nejnovější knihou je Babička pozdravuje a omlouvá se). Ove byl vydán v 25 zemích a jen ve Švédsku se těchto knih prodalo na 600 000. Časem se prý můžeme těšit i na filmové zpracování. 

Každopádně kniha Muž jménem Ove v sobě skrývá nádherný příběh. O velké lásce, o protikladech, o ztrátě, o naději, o cti a spravedlnosti... Místy jsem slzela smíchy, místy dojetím. Hrozně mi to připomnělo úvodní sekvenci z filmu UP a pokud jsem si představovala Oveho tak určitě nějak takhle. 


A kdyby jste stejně jako já byli zvědaví, jak vypadá takový saab 9000, tak takhle :-)


Jo a málem bych zapomněla - na fotce s knížkou je naše kočka Alžbětka neboli Betynka. Tak nějak u ní už pár let bydlíme a mám pocit, že nás má celkem i ráda :-)

3 komentáře:

  1. Ove vypadá parádně, a já se na něj moc těším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně jsi to vystihla, cítím to stejně a ta kočka je skvělá, ta mi na fotku chyběla! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ono jako přemluvit Alžbětu k focení byla fuška neskutečná a tohle je jediná jakž takž slušná z x pokusů, kdy jsem přemlouvala, lákala prosila...... :-D Je to halt dámička a má svou hlavu, co nadělám :-)

      Vymazat