pondělí 19. května 2014

Knihy v pohádkách

Máte děti? Já mám. Dvě zlatíčka, kluka a holku. Jak už to tak u dětí bývá, sem tam stonají. To si pak zalezou pod peřinu, popíjejí teplý čaj a dívají se na kreslené pohádky. A protože koukat samotné je to moc nebaví, většinou se "obětuji" a lenoším pod peřinou s nimi. No a když takovou Sněhurku nebo Popelku vidíte po dvacáté, začnete si všímat drobností a knížek.....

Tak například pohádky o Sněhurce, Popelce a Šípkové Růžence začínají  tak, že se otevírají tyto nádherné knihy.


Začátky s otevírající se knihou se časem tak "proflákly", že byly úspěšně parodovány v dalších pohádkách, jako jsou ty o Strašpytlíkovi nebo o Shrekovi, který se s knížkou fakt moc nemaže :-)


Dokonce i v pohádkách samotných se setkáváme s knihami a čtením vůbec. Nejznámější zapálenou čtenářkou je asi Bell z Krásky a zvířete. Je to klasická knihomolka, která nestojí o negramotného krasavce Gastona a zamiluje se do zvířete, který je ochotný se pro ni naučit číst a jako dárek jí věnuje knihovnu. Vůbec se jí nedivím že šla do zvířete, taky bych neodolala :-)






V knihovně měla rande i Locika s Flynem Rychlíkem....


a ani Malenka nešla spát bez své oblíbené pohádky na dobrou noc.


Kniha taky pomohla Lilo napravit malého zlobivého mimozemšťánka Stitche.


Knížky se objevují i v příbězích o vílách. Zvonilka ve Velké záchranné výpravě pomohla lidské holčičce sepsat studii o vílím světě.... 

a nebo když se v Tajemství křídel vydala do Zimolesa hledat vílího knihovníka, protože Křídlologii okousal knihomol. 


I knihovníků se v pohádkách vyskytuje víc než dost. Na výběr jsou různé tvary, velikosti i pohlaví. 




A ty knihovny......


Taky každý správný dobrodruh musí jednou za čas vzít do ruky knihu. Buď aby načerpal nezbytné informace....


a nebo aby mohl svoje dobrodružství náležitě zdokumentovat.



Zkrátka a dobře knížky v kreslených pohádkách mají své důležité místo. Pokud jsem na nějakou přece jen zapomněla , klidně mi o tom napište. Ráda se na ni s dětmi podívám, až zas budou stonat ;-) 

6 komentářů:

  1. Skvělý článek! Taky jsem si všimla, jak tam všude mají knížky a knihovny :) A Kráska a Zvíře, kdo by odolal, "takové" knihovně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji děkuji :-) Ja ja, Kráska a zvíře je super, moje snad nejoblíbenější :-)

      Vymazat
  2. Aký pekný článoček :)
    Je pekné, že v tých rozprávkach nechávajú aj knižky, pretože ano.. tie bývajú pre deti tiež dôležité :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :-) Taky se mi to líbí. S dětma si čteme hlavně večer, bez pohádky na dobrou noc neusnou. Občas mají tendence kreslit si vlastní knížky, nebo knížky pro svoje plyšáky a pak jim čtou.... No, mají občas chvilky, kdy jsou naprosto úžasní :-D

      Vymazat
  3. Přestože už dávno nejsem malá, tak pohádky miluju. Když to tak čtu, asi si budu muset znovu některé pohádky pustit. :D Zrovna teď mě žádná s knihovnami nenapadá, ale určitě jich bude mnohem víc. Svým způsobem se vyskytuje kniha i v Jak vycvičit draka - jedna postavička to tam v několika sekundách pročítá, protože tam jsou informace o dracích. Pokud děti neviděly, tak ať se podívají. A rovnou i na dvojku. Líbí se mi snad možná ještě víc než Na vlásku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, víc je jich určitě. I filmů s knihovnami je hrozně moc a jedna krásnější než druhá :-) Jak vycvičit draka známe, na dvojce jsme byli v kině ;-) Teď u nás aktuálně frčí ledové království. Jestli s neviděla, doporučuju ;-)

      Vymazat