úterý 10. května 2016

Zabal si nejlepší kámošku



Když čtu nějakou knihu, snažím se, aby co nejdéle vypadala jako nová. Neházím s ní, nešmatlám na ni upatlanýma rukama, nenechám ji válet u svačiny, no zkrátka hýčkám si ji jako miminko. No a protože jedno z mých mnoha povolání je i švadlenka, rozhodla jsem se svým miláčkům ušít nějaký pěkný sváteční kabátek. Pokud si i vy rozumíte alespoň trošku se šicím strojem, můžete si zkusit podle následujícího návodu ušít svůj vlastní  knižní obal.




Co budete potřebovat:

Látku na líc a rub (množství se odvíjí od velikosti knihy)
Netkanou textilii k podlepení lícové látky
Prádlovou gumu
Nášivku na ozdobu (nemusí být)
Krejčovskou křídu, nůžky, špendlíky, pravítko

a především šicí stroj.





Ze všeho nejdřív si změříte knížku, pro kterou je obal určen. Já jsem chtěla, aby mi obal sloužil pro více titulů, proto jsem se rozhodla pro výtisk od nakladatelství Kniha Zlín, protože všechny jejich knihy mají jednotnou velikost desek, knihy se liší pouze svojí tloušťkou.

Nejdřív si ustřihnete pruh látky z materiálu určeného pro vrchní stranu obalu. Přesný rozměr si naměříte podle knihy. Šířka pruhu by se měla rovnat výšce knihy + minimálně 0,5 cm + 2 cm na okraje. Délka pruhu by se měla rovnat obvodu knihy + miminálně 15 cm. 

Látka pro spodní stranu obalu bude mít stejnou šířku jako horní materiál, délka bude zhruba o 5 cm kratší. 

Pruh látky určený pro líc obalu je ještě potřeba podlepit netkanou textilií, aby látka nepružila, nevytahovala se a vůbec pěkně držela tvar. 

Ze všeho nejdřív sešijte oba pruhy na kratších stranách lícem k sobě a švy zažehlete. Potom látky složte rubem k sobě a na jedné straně zažehlete zhruba 5 cm sklad. 









Pokud máte připravenou nějakou aplikaci, kterou chcete umístit na přední stranu obalu, teď je ten pravý čas ji našít. Je dobré přiložit k rozpracovanému obalu knihu a rozvrhnout si, kam aplikaci umístíte. 
Já zvolila jednoduchou nášivku z filcových koleček, kterou jsem měla připravenou dopředu, stačilo ji pouze našít. Vy si můžete samozřejmě vybrat úplně něco jiného. Klidně můžete obal potisknout, ozdobit ho knoflíky, flitry, zkrátka co vás napadne. A nebo ho nechat jen tak, bez ozdob, záleží čistě na vás.



Tak a teď nastává asi nejkomplikovanější okamžik na vysvětlování - jak to celé sešít... 

Takže jsem si na vás vymyslela tohle malé schémátko, které znázorňuje, jak bude v průřezu látka při šití složená. Látky jsou položeny lícem k sobě. Černá je vrchní strana obalu, červená spodní, modré je prošití. Sklad by měl mít již zmiňovaných 5 cm.
Popravdě bez názorné ukázky se to hrozně špatně popisuje a vyfotit se to pořádně taky nedalo, takže kdo by to nepochopil, může klidně dojet, ráda předvedu osobně. 

Když to máte takhle pěkně nachystané, vložíte ještě mezi látky prádlovou gumu. Přesnou polohu opět odměříte pomocí knížky. Pruženka by být umístěna zhruba v poslední čtvrtině zadní desky, aby se pod ni dal zasunout okraj obalu. Takhle nám obal poslouží pro více různě tlustých knih.







Pak už jen sešijete horní a spodní okraj. Je třeba dbát, aby švy byly opravdu rovnoběžné a ve všech částech od sebe stejně vzdálené. Pokud si nevěříte, klidně si šití znovu přeměřte a vyznačte místo kudy budete šít křídou, použijte špendlíky, stehovku, co vám nejvíc vyhovuje. Hlavně nezapomeňte vynechat cca 10 cm, aby jste mohli obal obrátit z rubové strany na lícovou. Pečlivě promněte všechny rožky, pořádně rozžehlete a obal na knihu je skoro hotov. Ještě zbývá zapravit otvor, který jste nechali pro převrácení Buď okraje prošijete na stroji, nebo ho zašijete jako já v ruce pár drobnými stehy, záleží na vás. 




Takto vypadá už hotový obal rozložený z vnitřní strany... 




A takto natažený na knížce...















Tenhle návod je opravdu už pro krapet zdatnější švadlenky. Snažila jsem se postup co nejlépe popsat, snad se mi to podařilo. Kdyby něco nebylo jasné, klidně se ptejte, ráda odpovím :-)



8 komentářů:

  1. Hmm, tak tohle je rozhodně nad mé síly... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Váhala jsem hodně, jestli tenhle příspěvek napsat, je to už opravdu krapet vyšší level. Ale zas, proč ne. Třeba to někoho inspiruje ;-)

      Vymazat
  2. Tak to klobúk dolu, ja som v týchto manuálnych veciach hotový antitalent, takže som si obal na knižku radšej kúpila :D. V slovenských kníhkupectvách Martinus predávajú úplne nádherné obaly, vedela by som si ich tam vybrať desiatky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Njn, ale ne vždy dokonale sedí a ty ceny.... Já chtěla ukázat, že když je člověk krapet zručný, tak i v domácích podmínkách se dá vytvořit něco hezkého a funkčního ;-)

      Vymazat
  3. Vypadá to pěkně, ale vzhledem k mým (ne)schopnostem asi zůstanu u svého krásného kupovaného obalu :-) Na druhou stranu, myslím, že kdyby tě to bavilo a měla si na to čas, že by se možná i našli lidi, kteří by si ho od tebe nechali na zakázku ušít :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Což o to, šít mě baví, jen toho času se nedostává. Dřív jsem měla na Fleru obchůdek, ale jak jsem začala po mateřské chodit do práce, vést blog, prostě už nebylo kdy se tomu věnovat. Ale kdo ví, třeba ho časem zase obnovím :-)

      Vymazat
  4. Jo jo, je to krásný. :D Ale vzhledem k tomu, jakej jsem antitalent, a k tomu, že až na pár výjimek mám snad každou knížku jinak velkou, takže bych toho musela skladovat milion, asi zůstanu u toho, že budu riskovat mírný ošoupání knížky v tašce. Sice si pak vždycky nadávám, když se mi o milimetr ohne roh, ale na druhou stranu... Vždycky se jde vymluvit na to, že to dává knížce duši a dokazuje, že je čtená... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Njn, já varovala, že je to vyšší tvořivej level :-D

      Vymazat