čtvrtek 2. dubna 2015

Pod sněhem

Název: Pod sněhem
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015
Počet stránek: 373










Celkové hodnocení: *****

Velký knižní čtvrtek je společná akce devíti nakladatelů a knižní distribuce Kosmas. V jeden den se objeví na pultech zapojených knihkupectví a knihoven výběr těch nejlepších novinek, které nakladatelství nabízí. 19. března se tedy objevilo v prodeji 15 TOP knížek, mezi nimi i román Pod sněhem od české autorky Petry Soukupové.

Žily byly tři sestry a neměly se moc rády.... Nejstarší ze sourozenců je Ola. Schopná právnička, která žije sama s pětiletým synem Oliverem, rozmazleným jedináčkem. Prostřední je Blanka. Vdaná, má 3 děti. Dvě holčičky, Fany a Bětku, a tříměsíční miminko Filípka. Zodpovědná, mírná, svému muži Liborovi skoro ve všem ustupuje, žije pro svoje děti. Nejmladší ze sester, Kristýna, je mladá, svobodná a krapet trhlá vegetariánka. Randí s Davidem, který si u ní v posteli léčí mindráky z nepovedeného manželství. Shodou různých náhod a událostí tyto tři sestry, spolu s dětmi a psem, jedou v jednom autě na návštěvu k rodičům, aby oslavily narozeniny svého otce. Začíná dlouhá cesta plná nejrůznějších drobných hádek, absurdních rozepří, tichých souhlasů i vážných rodinných dramat.

„Tak hele, vyhrne si Kristýna triko, Blanka jí tiše zazávidí, to mladý tělo a nezničený porodama a je hubená, i když je teda vidět, že necvičí, sakra, to je fuk, za takovýhle břicho by ona dala všechno, ukáže jim podpaží, rozhodně není oholená tak nejmíň čtyři dny.
Fuj, řekne Olina s despektem.
A já mám chlapa, kdyby ses ptala. A včera v noci si teda nestěžoval.
A Kristýna vypadne.
No, vidělas to?
No jo, Krista… vždyť ona je ještě malá.
Náhlé porozumění. Každej přece ví, že podpaží si ženy holit musí, chlapi nechlapi. To by teda ani ji nenapadlo, že tohle je nějaká sporná otázka.
Blanka si všimne, že Filípek, jak ho držela na krknutí, znova usíná. Výborně, pojedou dál.
Olino, jedem, řekni Kristýně, ať už vezme děti, můžou si to dojíst tady.
Olina se vykloní a zařve.
Hele, chlupáči, vezmi děti, mimino už zas spí, jedem!
Kristýna na ni ukáže vztyčený prostředníček.
Což je divný, když tak řveš, podotkne Blanka. Olina ukáže prostředníček na Blanku, ale ta ji nevidí, ukládá Filípka zrovna do autosedačky."

Knížka je napsána velice specifickou formou. Autorka nepoužívá přímou řeč a text tak působí jako jedna plynulá myšlenka. Skvěle se jí podařilo vystihnou povahy hlavních postav. Prokládáním děje rodinnými historkami z minulosti nám ukazuje skrytá traumata z dětství jednotlivých žen, které do určité míry ovlivnily jejich pozdější činy a vazby v rámci rodiny. Kombinace dialogů a monologů dějově zhuštěných do událostí jednoho dne tvoří velice poutavý a čtivý příběh. Skoro až mrazí, jak snadno dochází mezi sestrami k nedorozuměním jen proto, že spolu nedokáží rozumně komunikovat. Závidí si,  neustále spolu soupeří a přitom jim až sobecky nedochází, že i ostatní mohou mít nějaké problémy, trápení, o kterých nemluví, které jsou pohřbeny pod povrchem, pod sněhem………

Pokud čekáte šťastný konec, nebo nějaké zásadní rozuzlení, budete nejspíš zklamáni. Pod sněhem není pozitivní kniha. Je to spíš psychologická pitva jednoho dne, jedné rodiny a jedné návštěvy. Koncentrované rodinné drama, nic míň, nic víc.

Toto je první kniha, která se mi od Petry Soukupové dostala do rukou, takže jsem ani netušila, co můžu očekávat.  Autorka bravurně zvládla ve velmi omezeném prostoru a čase ztvárnit velmi mnoho. Určitě bych ji doporučila spíše náročnějším čtenářům, kteří nehltají prvoplánové limonády a víc je zajímá hloubka příběhu.

Za recenzní výtisk děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský, kde najdete jak Pod sněhem, tak i další tituly od Petry Soukupové.

 

O autorce:

Petra Soukupová se narodila v roce 1982. Absolvovala Filmovou a televizní fakultu Akademie múzických umění v Praze a pracuje jako scenáristka, produkční a dramaturgyně. Žije a tvoří v Praze.
Mezi její knižní tvorbu pro dospělé patří K moři (oceněno Ortenovou cenou pro mladé autory, nominace na Magnesii Literu), Zmizet (triptych oceněný v roce 2010 Magnesií Literou v kategorii Kniha roku), Marta v roce vetřelce a Pod sněhem.  Po narození dcery Marlen napsala svou první knížku určenou dětem Bertík a čmuchadlo. Od roku 2009 pravidelně přispívá svými povídkami do souborů nakladatelství Listen.

4 komentáře:

  1. Taktiež som od Sukopovej nič nečítala, ale Pod sněhem som pred pár dňami dostala od priateľa, tak som zvedavá. Teraz pomerne veľa čítam tuzemskú tvorbu a stále ma prekvapuje (v tom pozitívnom slova zmysle) a verím, najmä po tvojej recenzii, že ani táto novinka ma nesklame :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem byla mile překvapena. Styl psaní má opravdu velice zajímavý. Kolegyně hodně chválily Zmizet, tak snad si přečtu časem i tuhle její starší knížku. Prý byla ještě lepší než Pod sněhem :-)

      Vymazat
  2. Knížka vypadá fajn! :-)
    Pěkná recenze.

    http://my-infinity8.blogspot.cz/?m=0

    OdpovědětVymazat