neděle 1. února 2015

Bílé kosti

Název: Bílé kosti
Autor: Graham Masterton
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 383









Celkové hodnocení: *****


Tuhle knížku jsem vyslala loni do světa coby knižíšek a tak jsem si ji chtěla taky přečíst, abych věděla, co jsem to vlastně nadělila. A co jsem to tedy poslala za dárek?

Autor nás ve svém příběhu zavedl do malého irského městečka Cork. Na statku farmáře Johna Meaghera se objevily zakopané ostatky jedenácti mladých žen. Případ dostala na starost komisařka Katie Maguirová. Společně s profesorem O'Brienem zjistila, že statek se nachází na posvátném kopci, a že 11 mrtvol bylo nejspíš součástí rituální oběti, která měla za úkol přivolat temnou mýtickou bytost Morrigan. Ženám vrah za plného vědomí odřezal maso a provrtal jim stehenní kost. K té pak přivázal malé panenky plné hřebíků a rybářských háčků. Když se pak na kopci objevila čerstvá kostra americké turistky Fiony Kellové bylo nad slunce jasnější, že se  vražedný rituál snaží někdo dokončit.

"Opět se nad ní sklonil a pokračoval v řezání přímého stehenního svalu až dolů ke kolenu. Potom skalpel odložil, palci obou rukou řez doširoka rozevřel a odhalil kost. Maso se v jasném světle lampy lesklo, jasně červené jako čerstvé hovězí.
"A je to," řekl. "Tvoje podstat vystavená na odiv."
Zvedl malý nožík na vykosťování a začal maso opatrně odřezávat od kosti. Fiona ležela zcela bez hnutí. Rukama pevně svírala čelo postele, obličej měla šedý a celé tělo ztuhlé a pokryté lesklým potem. Slyšela pouze vrzání pružin a mokré pleskání svalů, jako by si někdo vytrvale olizoval rty.
Tohle už nebyla ani agonie - Fiona se ocitla na místě, kde neviděla nic než oslepující bělost a cítila jen absolutní zimu. Byla na severním pólu bolesti. A on dál pokračoval v odřezávání svalů a pečlivém očišťování kosti."

Aby vyvolávání Morrigan proběhlo úspěšně, musí být obětováno celkem 13 přesně definovaných dívek. Podaří se Katie zadržet vraha dřív, než přijde o život další mladá žena?

Knížka nebyla úplně špatná. Postava drsné komisařky, která se snaží vybojovat v mužském světě ostřílených kriminalistů své místo se mi líbila. Autor ukazuje kromě jejích silných i slabé stránky. Katie je svým způsobem velice zranitelná a křehká. Přišla o dítě, dává si to za vinu, její manžel pije, podvádí ji. Upíná se na práci. Snaží se vyřešit za každou cenu případ hromadné rituální vraždy, jako by tím, že pomstí ty nebohé ženy, mohla dojít jisté spravedlnosti a odpuštění i ona sama. Hrozně mě však zklamal závěr. Podle toho, jak se  příběh vyvíjel a jak byl propracovaný mi přišel konec takový odbytý. Taky popis toho, jak vrah odřezával obětem zaživa maso od kostí mi přišel zbytečně dlouhý a podrobný. Měla jsem pocit, že autor se natolik snažil čtenáře šokovat mírou brutality vraha , až tak nějak pozapomněl na celkovou zápletku knihy.

Nezbývá mi než doufat, že coby Knižíšek knížka udělala větší radost. Já byla z toho závěru hrozně rozčarovaná.

O autorovi


Graham Masterton se narodil v roce 1946 v Edinburghu a v současnosti žije se svou ženou v Surrey v jihovýchodní Anglii. V mládí pracoval jako výkonný šéfredaktor časopisu Penthouse a Penthouse Forum. Proslavil se však především jako autor hororu. Jeho první knížka Manitou, která vyšla v roce 1976 , se stala bestsellerem a byla i zfilmována.
Jeho nejnovějším počinem je série o komisařce Katie Maguirové. Má tři díly a na zbylé dva (Rozbití andělé a Červená lucerna) se můžete  těšit již v tomto roce.




2 komentáře:

  1. Stejný problém s odbytým koncem jsem měla i u Solitaire. Jinak kniha vypadá zajímavě, ale asi by mě odradily ty pasáže o odřezávání.

    OdpovědětVymazat