pátek 31. října 2014

Malá kniha štíhlosti

Název: Malá kniha štíhlosti
Autor: Lauren Slayton
Nakladatelství: NOXI, s.r.o.
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 224










Celkové hodnocení: *****



Mám 2 malé děti a asi tak o 10 kilo víc než bych si přála. Co se týče mého jídelníčku, není moc ideální. Spousta bílého pečiva, málo zeleniny, a co jsem nastoupila do práce, jsou moje jídla poněkud hektická a jednotvárná (většinou skončím v lahůdkách na kelímku pařížáku s rohlíkem). Když mi kamarádka Veronika (Vroni) přenechala tuto knihu na recenzi (za což má mé vřelé díky), nadšeně jsem se pustila do čtení a testování.

V Malé knize štíhlosti nenajdete žádný zaručený postup jak rychle shodit přebytečná kila. Jde spíš přehledné návody,jak se orientovat v potravinách, jak je jednoduše odměřovat, kombinovat. Obsahuje i pár vtipných rad, jak překonat nejrůznější stravovací pasti běžného života. Co dělat, když jdete na společenskou událost, kde se švédský stůl jen prohýbá dobrotami, nebo jak zvládnout bez výčitek svědomí období svátků či dovolenou. Samozřejmě zde najdete i několik jednoduchých receptů, i když se musím přiznat, že já podle nich nevařila.

A tak jsem zkusila celý týden dodržovat 10 kroků ke štíhlosti a řídit se pokyny knihy. Hodně spánku, pravidelná strava, plánování jídelníčku, zvýšený přísun tekutin, 3x v týdnu cvičení. Nic co by se nedalo při práci a dětech v pohodě zvládnout. Většinou jsem byla úspěšná, místy jsem podlehla. Každý den jsem si zapisovala, co jsem snědla a svoji váhu. A jak to dopadlo? Inu, podívejte se sami....


Den první

Váha X , 20 minut cvičení
snídaně: jogurt + domácí ostružinová marmeláda
svačina: oříšky
oběd: losos + salát
svačina: jablko
večeře: losos+ rýže

Kolegyně Jana upekla roládu, jsem mrzutá. To ji nemohla donést v pondělí! Mám sto chutí dietu odložit, ale držím se jako klíště svých semínek.



Den druhý

Váha X-0,4 kg, bez cvičení
snídaně: jogurt + ředkvičky
svačina: sušené ovoce
oběd: losos + rýže + salát
svačina: jablko
večeře: půl krajíce chleba s kuřecí tlačenkou

V práci lepší, roláda zmizela z dohledu, uf. Odpoledne první úskalí - návštěva prababičky. Přežiju? Vyfasovala jsem tlačenku. Odpor byl marný.


Den třetí

Váha X-1,9 kg, 20 minut cvičení
snídaně: jogurt + chia semínka
svačina: jablko
oběd: kuře + rýže + salát
svačina: cupcake
večeře: kuře + rýže

Podlehla jsem. V práci ležel v ledničce můj zdravý oběd hned vedle cupcaků co pekla kolegyně Evička. Tak krásně se na mě smály... No nic, dvě kila dole, to si přece malou odměnu zaslouží. 



Den čtvrtý

Váha X- 2,2 kg, bez cvičení
snídaně: salát z červené řepy s jogurtem
svačina: mix oříšků
oběd: špagetová dýně + kuřecí maso v rajčatové omáčce
svačina: banánová zmrzlina
večeře: kuře + rýže + salát

Velký nákup, velký úklid, malé dítě. Malá byla nastuzená, vzala jsem si půl dne volno. V práci nástraha žádná, prostě tak nějak nebylo kdy.




Den pátý

Váha X -2,3 kg, bez cvičení
snídaně: 2 vejce na hniličku + 1/2 rohlík
svačina: jablko
oběd: špagetová dýně + kuřecí maso v rajčatové omáčce
svačina: směs oříšků, káva
večeře: hovězí vývar

Celý týden se mi nechce vstávat do práce a když nemusím, tak straším od 4 od rána. Snídala jsem se zpožděním až v 7 hodin. Odpoledne s dětmi u sestry. Sušenkám jsem bez problému odolala, kávě nikoli.


Den šestý

Váha X-2 kg, 20 minut cvičení
snídaně: jogurt + domácí ostružinová marmeláda
svačina: směs oříšků
oběd: hovězí vývar
svačina: 2 kousky máslové rolády
večeře: vynechala jsem

Dopoledne s dětmi na autodráze, rychle oběd, odpoledne u prababičky. Strýc slavil narozeniny. To prostě nešlo ukecat. Nutno dodat, že roláda byla výborná.




Den sedmý

Váha X - 2,8 kg
snídaně: 2 vejce do skla + 1/2 rohlíku
svačina: nestíhám
oběd: špagetová dýně + kuřecí maso
svačina: jablko
večeře: obložený chleba se šunkou a sýrem, káva

V práci jsem se až do večera skoro nezastavila. Na trhu jsem si nakoupila hromadu nádherné zeleniny a už se těším, až ji sním. Týdenní testování sice končí, ale já jedu dál ;-)



Co mi uplynulý týden dal? Začala jsem víc přemýšlet o tom, co jím, kolik jím a kdy jím. Víc teď vařím a připravuji si vlastní jídlo do práce. Jím víc zeleniny, víc si hlídám co piji, omezila jsem pečivo. Ztratila jsem pár kilo bez pocitu hladovění a celkově se cítím v lepší kondici. Malá kniha štíhlosti nepřináší žádnou zaručenou přelomovou drastickou super dietu. Je to spíš příjemné povídání o zdravém životním stylu, doplněné o souhrn praktických rad a doporučení, které opravdu fungují. Nenásilný a pohodový styl,ve kterém je kniha napsaná, se mi moc líbil. 4 hvězdičky jsem dala jenom proto, že recepty jsou na naše podmínky poněkud exotické a moc se podle nich v praxi vařit nedá.

O autorce:


Lauren Slayton je sympatická čtyřicetiletá maminka dvou synů (9 a 11). Spolu s nimi a manželem žije a pracuje v New Yorku. Vystudovala sociologii a pak se zaměřila na studium v oboru klinické výživy, kde získala titul magistra. Na podzim roku 2001 založila poradenskou firmu Foodtrainer. V současnosti přednáší a pořádá semináře na téma výživa. 





2 komentáře:

  1. za 7 dni 2,8 kilo? to je docela dobry tyjo a hlavne ty fotky vypadaji moc chutne mnam mnam. a kolegyne upekla roladu a ty jsi z toho byla mrzuta? to me rozesmalo :-D :-D tlacenka, susenky, narozeniny, no tebe to pekne pokouselo :-D

    OdpovědětVymazat