neděle 31. srpna 2014

Den nepřečtených knih


Dnešní den vyhlásilo knihkupectví Martinus jako Den nepřečtených knih. A proč vlastně celá akce vznikla? Podle statistiky až 28% knih co máme doma v knihovničce jsme nečetli. A protože knihy nejsou na to aby se na ně prášilo, ale na to, aby se četly, vznikl tento knižní svátek.


Jak ho nejlépe oslavit? No samozřejmě, že čtením. A tak i já se přidala a uposlechla výzvu a vybrala ze svojí knihovny titul, který jsem ještě nečetla a dala mu dnes šanci. Můj výběr dneska padl na soubor Slova jako hvězdy.  Jedná se o výběr nejkrásnějších myšlenek známého spisovatele, básníka, letce a velikého humanisty Antoina de Saint-Exupéryho. 

Kdysi jsem četla jeho Malého prince a Noční let a obě knížky mě moc oslovily, a tak jsem se rozhodla si je takto aspoň připomenout. Nejradši mám asi tuhle pasáž z Malého prince. Vždycky si u ní vzpomenu na svého syna, když byl malý, usnul mi v náruči a já ho pak ukládala do postele. 

" Poněvadž malý princ usínal, vzal jsem ho do náruče a vydal se znovu na cestu. Byl jsem dojat. Měl jsem pocit, jako bych nesl křehký poklad. Zdálo se mi dokonce, že není na Zemi nic křehčího. Ve svitu měsíce jsem pozoroval to bledé čelo, zavřené oči, kadeře chvějící se ve větru a říkal jsem si: Co zde vidím, je jen skořápka. To nejdůležitější je neviditelné.... A poněvadž se jeho pootevřené rty slabě usmívaly, řekl jsem si také: Co mě spícím malém princi tolik dojímá je jeho věrnost květině, ten obraz růže, který v něm září jako plamínek lampy, i když spí... A tušil jsem, že je ještě křehčí. Lampy musíme dobře chránit: stačí závan větru a lampa zhasne..."


Jak jste oslavili tento den Vy? Přečetli jste nějakou pěknou knihu? Jestli ne, nevadí, příští rok to můžete napravit ;-)

A protože ještě kromě knih mám moc ráda animované filmy, tak jako bonbonek přidávám trošku delší, ale naprosto úžasný kreslený film, který mi tento svátek tak trochu připomněl, lépe řečeno scéna se starou knížkou v 7:30 :-)




2 komentáře:

  1. pěkný článek :-) a jsem moc ráda, že se našel další člověk, co "našel" tenhle film :-) když jsem ho viděla poprvé, byla jsem z něj úplně mimo, dokonce mi vehnal slzy do očí :-) a dokonce získal Oscara...

    dneska jsem bohužel nepřečetla nic, protože byly jiné povinnosti, ale určitě je to bezvadný nápad s Dnem nepřečtených knih :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, je to moc krásná pohádka, taky jsem slzu ukápla :-) Akce je to pěkná, tak snad příště ;-)

      Vymazat